Informujemy, iż nasz sklep internetowy wykorzystuje technologię plików cookies a jednocześnie nie zbiera w sposób automatyczny żadnych informacji, z wyjątkiem informacji zawartych w tych plikach (tzw. „ciasteczkach”).

Podstawowe składniki kosmetyków naturalnych

Podstawowe składniki kosmetyków naturalnych

Dzisiaj przedstawimy Wam kilka najpopularniejszych składników kosmetyków naturalnych, opisując ich właściwości oraz występowanie.

Woda (Aqua) – podstawowy składnik kosmetyczny, rozpuszczalnik i nośnik substancji aktywnych, pełni funkcję nawilżającą, występuje w znacznej większości kosmetyków, ale jeśli w INCI znajdziesz takie substancje jak hydrolaty (YYY leaf water), wody kwiatowe (YYY flower water) to tym lepiej – również jest to woda, ale pozyskiwana w procesie destylacji z różnych części roślin. Hydrolaty posiadają wiele dodatkowych właściwości, których czysta woda nie posiada np. niższe pH, zapach oraz zawartość różnych substancji wpływających na ich właściwości.

Gliceryna (Glycerin) – substancja silnie nawilżająca, o wysokich właściwościach hydrofilowych, zmiękcza naskórek, pełni także rolę promotora przenikania; nadaje lepkość kosmetykom, w recepturach naturalnych np. kremach zapobiega wysychaniu kosmetyku u ujścia tubki, w piankach do mycia twarzy neutralizuje wysuszające działanie detergentów, jej wysokie stężenia mogą okazać się nieodpowiednie dla posiadaczek cer tłustych. 

Pantenol (Panthenol) - najpopularniejszy składnik łagodzący o właściwościach przeciwzapalnych i zmiękczających, składnik występuje głównie w kosmetykach do cery wrażliwej, atopowej, jednak niezależnie od rodzaju cery – nigdy nie zaszkodzi, w stężeniach 5-10% stosowany jest w preparatach posłonecznych, spotykany jest zarówno w kremach, jak i produktach myjących oraz tonikach, często spotykany także w kosmetykach do włosów.

Glikol roślinny (Propanediol) – glikol pochodzenia roślinnego, wykazuje działanie nawilżające, jednak główną jego funkcją jest ułatwianie przenikania substancji aktywnych, może być stosowany w wysokich stężeniach jako rozpuszczalnik, poprawia lepkość i konsystencję kosmetyków, wspomaga działanie konserwantów, dzięki czemu można stosować je w mniejszych ilościach.

Kwas hialuronowy (Sodium hyaluronate lub Hyaluronic acid) – substancja silnie nawilżająca, wiążąca wodę NA POWIERZCHNI skóry, jego cząsteczki są na tyle duże, że wbrew powszechnym opiniom nie wnikają w skórę, ale działając na jej powierzchni zapobiegają utracie wilgoci z naskórka, kwas hialuronowy można stosować samodzielnie jako serum nawilżające, jednak bardzo często miesza się go z olejem dobranym do potrzeb skóry i tak przygotowaną mieszankę aplikuje na twarz, kwas hialuronowy nadaje także lepkość kosmetykom, dzięki czemu idealnie sprawdza się pod makijaż.

Mocznik (Urea) – substancja, która w zależności od stężenia wykazuje różne działania: w niższych stężeniach nawilża  i regeneruje, powyżej 10% działa rozluźniająco na połączenia międzykomórkowe, działa przeciwbakteryjnie i zmiękczająco, w stężeniach powyżej 20% złuszcza, przez co wykorzystywany jest w leczeniu łuszczycy lub AZS, kosmetyki z wysokim stężeniem mocznika pomogą także uporać się z problemem wrastających po goleniu włosków.

Kokamidopropylobetaina (Cocamidopropyl betaine) – łagodny detergent pozyskiwany z oleju kokosowego, substancja myjąca i pianotwórcza, wykazuje działanie antyseptyczne, stosuje się go także w produktach dla dzieci, bardzo rzadko alergizuje i podrażnia, jest to jeden z najtańszych i najpopularniejszych zamienników SLS i SLES.

Alantoina (Allantoin) – substancja łagodząca, bardzo często występuje w kosmetykach w połączeniu z pantenolem, działa przeciwzapalnie, nawilża, regeneruje, rozpuszcza się w wodzie, jednak jej maksymalne stężenia, jakie można uzyskać w domowych recepturach to 0,5%.

Oleje i masła stosowane w kosmetykach naturalnych - przedstawimy ich zastosowanie i właściwości

Masło shea (Butyrospermum Parkii [shea] Fruit Butter) – masło o bardzo szerokim spektrum stosowania w kosmetykach; składnik fazy olejowej wielu kremów, składnik pomadek do ust, odżywek do włosów, preparatów myjących w formie mleczek i emulsji oraz balsamów do ciała, wykazuje działanie regenerujące, odżywcze, polecane szczególnie dla skóry suchej, podrażnionej, posiada naturalny niski SPF (około 2-6), w temperaturze pokojowej jest ciałem stałym, natomiast pod wpływem ciepła dłoni upłynnia się, co czyni go idealnym,wydajnym balsamem do ciała; występuje również w świecach do masażu.

Masło mango (Magnifera Indica [mango] Seed Butter) - działa ochronnie, natłuszczająco, pomaga zachować elastyczność skóry, łagodzi zmiany skórne, bardzo dobrze sprawdza się do masażu, w emulsjach jako składnik fazy olejowej pomaga zagęścić np. krem lub balsam, polecane w pielęgnacji skóry wrażliwej i jako składnik pielęgnacji posłonecznej.

Masło kakaowe (Theobroma Cacao Seed Butter) - twarde masło, które nadaje kosmetykom odpowiednią konsystencję, częsty składnik pomadek i balsamów do ust, długotrwałe stosowanie w wersji solo może przesuszać, natomiast jako dodatek do odżywczych kosmetyków sprawdza się świetnie. Już w niewielkich ilościach dodane do mydła sprawia, że jest ono twardsze, często spotykane w kosmetykach o bogatych formułach, dla skór dojrzałych.

Olej kokosowy (Cocos Nucifera [Coconut] Oil) - najpopularniejszym zastosowaniem tego oleju jest pielęgnacja włosów, ze względu na zawartość kwasu laurynowego łatwo w nie wnika; nie obciążając ich; olej kokosowy jest częstym składnikiem mydeł, preparatów do pielęgnacji ciała, szczególnie w przypadku cery suchej; stosowany także jako składnik preparatów do demakijażu.

Olej tamanu (Calophyllum Inophyllum Seed Oil) – olej o bardzo specyficznym zapachu selera i magii, idealny wybór dla cer mieszanych, tłustych i trądzikowych; działa przeciwzapalnie i bakteriostatycznie, mimo pozornie ciężkiej konsystencji nie działa komedogennie, nawilża i przyśpiesza regenerację.

Olej laurowy (Laurus Nobilis L.) – olej do zadań specjalnych o bardzo silnym działaniu bakteriostatycznym, polecany do stosowania solo na wypryski, stosowany w przypadku problemów takich jak: grzybica, AZS, łojotok, łuszczyca, przyśpiesza porost włosów, polecany w przypadku zrogowaciałych stóp, stosowany w przypadku reumatyzmu, zwichnięć i urazów do rozcierania chorych miejsc (wykazuje działanie rozgrzewające), olej o bardzo intensywnym, świeżym zapachu, nie zaleca się stosować go w okolicy oczu.

Olej z konopii siewnej (Cannabis Sativa Seed Oil) – olej polecany szczególnie dla cer tłustych i trądzikowych, lecz także wrażliwych, ma lekką konsystencję, wykazuje działanie przeciwzapalne i łagodzące, stosowany także do pielęgnacji skóry głowy i włosów.

Olej z opuncji figowej (Opuntia Ficus-Indica Seed Oil) – najbardziej luksusowy spośród olei, zwany także naturalnym botoxem, polecamy dla skór zniszczonych i dojrzałych, wymagających intensywnej regeneracji, poprawia nawodnienie skóry, wzmaga jej procesy naprawcze, zawiera bardzo wysokie stężenia antyoksydantów, stosowany zazwyczaj jako samodzielne serum lub składnik kremów i preparatów pod oczy.

Olej sacha inchi (Plukenetia Volubilis [Sacha Inchi] Oil) – bardzo lekki olej o wysokiej zawartości NNKT, zastępuje fizjologiczne “sebum” nie zostawiając tłustej warstwy, bardzo dobry wybór dla osób, które zaczynają przygodę z olejami i boją się uczucia tłustości, idealny wybór dla cer tłustych, mieszanych oraz dojrzałych.

Olej z pestek malin (Rubus Idaeus [Raspberry] Seed Oil) – olej o silnym działaniu antyoksydacyjnym, dzięki czemu często stosowany jest w produktach promieniochronnych, dobry wybór dla cer dojrzałych i suchych, olej posiada naturalny owocowy zapach.

Olej śliwkowy (Prunus Domestica Seed Oil) – gęsty olej o marcepanowym zapachu, częsty składnik produktów do pielęgnacji twarzy – szczególnie cer suchych, zmiękcza i wzmacnia barierę ochronną skóry, sprawdza się także w pielęgnacji paznokci.

Olej avocado (Persea Gratissima [Avocado] Oil) – najbardziej ceniony składnik kremów pod oczy, natłuszcza i regeneruje, zostawia na skórze film ochronny, polecany dla cer bardzo suchych, którym nie przeszkadza tłusta warstwa na skórze, poprawia kondycję włosów i paznokci.

Olej z rokitnika (Hippophae Rhamnoides [Seabuckthorn] Berry Oil – olej o bardzo intensywnej pomarańczowej barwie, w związku z czym nie należy stosować go solo, jako dodatek stosowany do każdego typu cery zwłaszcza dojrzałej i naczyniowej, bardzo dobry jako dodatek do kremu – mniej niż jedna kropla sprawi, że skóra nabierze promiennego, lekko złocistego koloru, a jeszcze mniejsza ilość może zmienić odcień wyciśniętej porcji podkładu, polecany jako dodatek do rozświetlających balsamów do ciała.

Olej z kiełków pszenicy (Triticum Vulgare [Wheat] Germ Oil) – olej, którego najpopularniejszym zastosowaniem jest pielęgnacja włosów, sprawdza się także jako podstawowy olej do receptur dla cer suchych i dojrzałych.

Olej z nasion bawełny (Gossypium Herbaceum [Cotton] Seed Oil) – olej przeznaczony głównie do olejowania włosów, nawilża je, odżywia i wygładza, zapobiega rozdwajaniu się końcówek i nadaje im miękkość.