Informujemy, iż nasz sklep internetowy wykorzystuje technologię plików cookies a jednocześnie nie zbiera w sposób automatyczny żadnych informacji, z wyjątkiem informacji zawartych w tych plikach (tzw. „ciasteczkach”).

Podstawowe składniki kosmetyków naturalnych cz. 2 - oleje i masła

Podstawowe składniki kosmetyków naturalnych cz. 2 - oleje i masła

Tym razem zajmiemy się olejami i masłami stosowanymi w kosmetykach naturalnych, przedstawimy ich zastosowanie i właściwości.

Masło shea (Butyrospermum Parkii [shea] Fruit Butter) – masło o bardzo szerokim spektrum stosowania w kosmetykach; składnik fazy olejowej wielu kremów, składnik pomadek do ust, odżywek do włosów, preparatów myjących w formie mleczek i emulsji oraz balsamów do ciała, wykazuje działanie regenerujące, odżywcze, polecane szczególnie dla skóry suchej, podrażnionej, posiada naturalny niski SPF (około 2-6), w temperaturze pokojowej jest ciałem stałym, natomiast pod wpływem ciepła dłoni upłynnia się, co czyni go idealnym,wydajnym balsamem do ciała; występuje również w świecach do masażu.

Masło mango (Magnifera Indica [mango] Seed Butter) – działa ochronnie, natłuszczająco, pomaga zachować elastyczność skóry, łagodzi zmiany skórne, bardzo dobrze sprawdza się do masażu, w emulsjach jako składnik fazy olejowej pomaga zagęścić np. krem lub balsam, polecane w pielęgnacji skóry wrażliwej i jako składnik pielęgnacji posłonecznej.

Masło kakaowe (Theobroma Cacao Seed Butter) – twarde masło, które nadaje kosmetykom odpowiednią konsystencję, częsty składnik pomadek i balsamów do ust, długotrwałe stosowanie w wersji solo może przesuszać, natomiast jako dodatek do odżywczych kosmetyków sprawdza się świetnie. Już w niewielkich ilościach dodane do mydła sprawia, że jest ono twardsze, często spotykane w kosmetykach o bogatych formułach, dla skór dojrzałych.

Olej kokosowy (Cocos Nucifera [Coconut] Oil) – najpopularniejszym zastosowaniem tego oleju jest pielęgnacja włosów, ze względu na zawartość kwasu laurynowego łatwo w nie wnika; nie obciążając ich; olej kokosowy jest częstym składnikiem mydeł, preparatów do pielęgnacji ciała, szczególnie w przypadku cery suchej; stosowany także jako składnik preparatów do demakijażu.

Olej tamanu (Calophyllum Inophyllum Seed Oil) – olej o bardzo specyficznym zapachu selera i magii, idealny wybór dla cer mieszanych, tłustych i trądzikowych; działa przeciwzapalnie i bakteriostatycznie, mimo pozornie ciężkiej konsystencji nie działa komedogennie, nawilża i przyśpiesza regenerację.

Olej laurowy (Laurus Nobilis L.) – olej do zadań specjalnych o bardzo silnym działaniu bakteriostatycznym, polecany do stosowania solo na wypryski, stosowany w przypadku problemów takich jak: grzybica, AZS, łojotok, łuszczyca, przyśpiesza porost włosów, polecany w przypadku zrogowaciałych stóp, stosowany w przypadku reumatyzmu, zwichnięć i urazów do rozcierania chorych miejsc (wykazuje działanie rozgrzewające), olej o bardzo intensywnym, świeżym zapachu, nie zaleca się stosować go w okolicy oczu.

Olej z konopii siewnej (Cannabis Sativa Seed Oil) – olej polecany szczególnie dla cer tłustych i trądzikowych, lecz także wrażliwych, ma lekką konsystencję, wykazuje działanie przeciwzapalne i łagodzące, stosowany także do pielęgnacji skóry głowy i włosów.

Olej z opuncji figowej (Opuntia Ficus-Indica Seed Oil) – najbardziej luksusowy spośród olei, zwany także naturalnym botoxem, polecamy dla skór zniszczonych i dojrzałych, wymagających intensywnej regeneracji, poprawia nawodnienie skóry, wzmaga jej procesy naprawcze, zawiera bardzo wysokie stężenia antyoksydantów, stosowany zazwyczaj jako samodzielne serum lub składnik kremów i preparatów pod oczy.

Olej sacha inchi (Plukenetia Volubilis [Sacha Inchi] Oil) – bardzo lekki olej o wysokiej zawartości NNKT, zastępuje fizjologiczne “sebum” nie zostawiając tłustej warstwy, bardzo dobry wybór dla osób, które zaczynają przygodę z olejami i boją się uczucia tłustości, idealny wybór dla cer tłustych, mieszanych oraz dojrzałych.

Olej z pestek malin (Rubus Idaeus [Raspberry] Seed Oil) – olej o silnym działaniu antyoksydacyjnym, dzięki czemu często stosowany jest w produktach promieniochronnych, dobry wybór dla cer dojrzałych i suchych, olej posiada naturalny owocowy zapach.

Olej śliwkowy (Prunus Domestica Seed Oil) – gęsty olej o marcepanowym zapachu, częsty składnik produktów do pielęgnacji twarzy – szczególnie cer suchych, zmiękcza i wzmacnia barierę ochronną skóry, sprawdza się także w pielęgnacji paznokci.

Olej avocado (Persea Gratissima [Avocado] Oil) – najbardziej ceniony składnik kremów pod oczy, natłuszcza i regeneruje, zostawia na skórze film ochronny, polecany dla cer bardzo suchych, którym nie przeszkadza tłusta warstwa na skórze, poprawia kondycję włosów i paznokci.

Olej z rokitnika (Hippophae Rhamnoides [Seabuckthorn] Berry Oil – olej o bardzo intensywnej pomarańczowej barwie, w związku z czym nie należy stosować go solo, jako dodatek stosowany do każdego typu cery zwłaszcza dojrzałej i naczyniowej, bardzo dobry jako dodatek do kremu – mniej niż jedna kropla sprawi, że skóra nabierze promiennego, lekko złocistego koloru, a jeszcze mniejsza ilość może zmienić odcień wyciśniętej porcji podkładu, polecany jako dodatek do rozświetlających balsamów do ciała.

Olej z kiełków pszenicy (Triticum Vulgare [Wheat] Germ Oil) – olej, którego najpopularniejszym zastosowaniem jest pielęgnacja włosów, sprawdza się także jako podstawowy olej do receptur dla cer suchych i dojrzałych.

Olej z nasion bawełny (Gossypium Herbaceum [Cotton] Seed Oil) – olej przeznaczony głównie do olejowania włosów, nawilża je, odżywia i wygładza, zapobiega rozdwajaniu się końcówek i nadaje im miękkość.